An RECORD pentru România / Sumele atrase de la Banca Europeană de Investiții, la un nivel fără precedent

An RECORD pentru România / Sumele atrase de la Banca Europeană de Investiții, la un nivel fără precedent
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 08/07/2024, 11:21
Actualizat: 08/07/2024, 13:45

România a înregistrat anul trecut un nivel record al finanțărilor obținute de la Grupul Banca Europeană de Investiții (BEI), cu angajamente financiare totale în valoare de 4,1 miliarde de euro. Această sumă reprezintă aproximativ 1,3% din PIB-ul României, ceea ce evidențiază impactul semnificativ asupra economiei naționale, conform unor date citate de Mihai Precup, director în cadrul Consiliului de Administrație și reprezentantul României la BEI. 

Din volumul finanțărilor, peste 1,8 miliarde de euro reprezintă finanțări acordate direct pe proiecte, iar aproximativ 2,3 miliarde de euro sunt linii de credit pentru accesul la finanțare al IMM-urilor prin intermediul Fondului European de Investiții (FEI), parte a BEI.  Astfel, finanțarea proiectelor de investiții pentru care România a semnat direct acorduri de finanțare cu instituția internațională a fost la un nivel de două ori mai mare față de anul precedent, când au fost semnate proiecte în valoare de 935 de milioane de euro.

Ca reprezentant al României la Banca Europeană de Investiții, mi-am folosit expertiza pentru a atrage și a facilita accesul la resurse financiare esențiale pentru dezvoltarea economică durabilă a țării, prin promovarea de proiecte de investiții sustenabile și prioritare pentru România. Acest lucru a inclus inițiative menite să sprijine portofolii de proiecte majore și strategice din diverse sectoare de activitate, inițiate atât din zona publică, dar și din cea privată, în eforturile țării noastre de a-și spori competitivitatea, dar și de a-și continua procesul de dezvoltare și de modernizare, a declarat Mihai Precup, director în cadrul Consiliului de Administrație și reprezentantul României la BEI.

Sume de zece ori mai mari pentru companii

Pe categorii de proiecte, suma atrasă de companii a fost de peste 10 ori mai mare față de cea din anul 2022. Astfel, în 2023 s-au semnat proiecte de investiții cu BEI în valoare de 292 de milioane de euro, față de 25 de milioane de euro, cât s-au semnat în anul anterior. De asemenea, numărul proiectelor semnate pentru companiile din România s-a triplat în anul 2023, față de anul precedent, ceea ce evidențiază faptul că tot mai multe inițiative ale mediului de afaceri din țara noastră a eligibile pentru finanțare.

Cel mai mare proiect de finanțare cu BEI, semnat în 2023, a fost cu Nuclearelectrica în valoare de 145 de milioane de euro, pentru a sprijini construcția primei instalații de detritiere din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă). Pe locul doi s-a situat finanțarea unui proiect în domeniul energiei solare în valoare de 56 de milioane de euro pentru dezvoltatorul logistic CTP. Un alt proiect de finanțare pentru țara noastră a fost atras pentru producătorul de medicamente Antibiotice SA, a cărui valoare se ridică la 25 de milioane de euro, destinat dezvoltării de noi linii de producție, digitalizării, precum și creșterii capacităților de cercetare-dezvoltare.

Mai mult, compania Mytilineos a obținut o finanțare în valoare de 30 de milioane de euro pentru construirea unor panouri fotovoltaice în România, iar Eldrive Holding, una de 20 de milioane de euro, pentru instalarea de noi stații de încărcare pentru mașinile electrice în România. De asemenea, dezvoltatorul de parcuri logistice VGP a atras o finanțare de 13 milioane de euro, în timp ce Grupul P3 a obținut o finanțare de 3 milioane de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Sprijin pentru sectorul public

România a beneficiat de finanțări consistente și în sectorul public, cu proiecte totalizând peste 865 de milioane de euro. Cel mai mare proiect public din 2023 a fost destinat sectorului transporturilor, cu 600 de milioane de euro pentru realizarea a 319 kilometri din autostrada A7, între Ploiești și Pașcani. Alte proiecte importante includ finanțările de 200 de milioane de euro pentru autostrada A3 și de 30 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Sectorul 2 al Capitalei.

Linii de finanțare pentru IMM-uri în valoare de peste 700 de milioane de euro

Tot în sprijinul mediului de afaceri, în special al celui privat, instituția internațională a semnat linii de creditare cu băncile din România, transformate ulterior în finanțări pentru IMM-urile românești. Liniile de creditare pe care le-am obținut de la BEI s-au ridicat în 2023 la un nivel total de peste 700 de milioane de euro. Aceasta reprezintă o creştere semnificativă, de mai mult de trei ori, comparativ cu anul precedent, când valoarea acestor credite s-a ridicat la 197 milioane de euro.

Cel mai important contract semnat de Banca Europeană de Investiții cu o instituție de creditare din România a fost aprobat pentru Banca Transilvania în luna decembrie a anului trecut și are o valoare de peste 233 de milioane de euro. Un alt proiect de finanțare important a fost semnat cu Deutsche Leasing, în valoare de aproape 200 de milioane de euro, prin care instituția financiară și-a majorat capacitatea de a acorda credite pentru companiile românești mici și medii. Un aspect important care trebuie precizat este acela că o parte semnificativă dintre clienții Deutsche Leasing România sunt fermieri, ceea ce înseamnă că o parte dintre finanțările pe care le-am obținut de la Banca Europeană de Investiții vin în sprijinul agriculturii românești.

Aceste parteneriate reflectă o colaborare strânsă între BEI și România,  facilitând accesul la finanțare pe termen lung și la costuri accesibile pentru întreprinderile mici și mijlocii, care generează locuri de muncă și creştere economică.

Prin participarea în cadrul Consiliului de Administrație al băncii, voi continua să mențin și să consolidez parteneriatul României cu BEI, în vederea creșterii sprijinului financiar și consultativ, care să contribuie la modernizarea economiei românești și la reducerea disparităților regionale, în conformitate cu obiectivele instituției financiare. Aceasta implică o colaborare strânsă și coordonată cu Guvernul României și Comisia Europeană, într-un efort comun pentru a ne asigura că România rămâne pe o traiectorie de creștere economică stabilă și consistentă, a mai declarat Mihai Precup.

De la începutul activității sale în România în 1991, BEI a aprobat finanțări de peste 19,6 miliarde de euro pentru 198 de proiecte. În primele șase luni ale acestui an, au fost semnate proiecte în valoare de peste 753 de milioane de euro

CITEȘTE ȘI:

JAPONIA vrea să investească în România / AMEPIP: Startup-uri în valoare de 400 de milioane de euro

Președintele AMEPIP: Forumul pentru INOVARE România-Japonia, oportunitate de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre cele două țări

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Liceul în care un singur elev a luat examenul de Bacalaureat 2024
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Se schimbă iar Codul Rutier. Guvernul a dat ordin. Cine rămâne garantat fără permis
Lovitură de palat. Regina Letizia, în fața dovezilor
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×